Propisi
Savjeti

Održana 13. međunarodna konferencija o razvoju nekretnina

16.05.2017
Održana 13. međunarodna konferencija o razvoju nekretnina
U hotelu Esplanade Zagreb u organizaciji tvrtke Filipović, 26. i 27. travnja održana je Trinaesta međunarodna konferencija o razvoju nekretnina na kojoj su sudjelovali stručni predavači iz Hrvatske i inozemstva.

Raspravljalo se o utjecaju nedavno donesenih zakona koji ukidaju porezne olakšice pri kupnji prve nekretnine, smanjenje stope oporezivanja prilikom kupnje nekretnine, subvencioniranje stambenih kredita, izmjene i dopune Zakona o gradnji, uvođenje poreza na nekretnine umjesto dosadašnje komunalne naknade te uvođenje građevinske rente i doprinosa za građene komunalne infrastrukture umjesto komunalnog doprinosa.

- To je kao rock'n' roll na tržištu, taman kad smo došli u opuštajuću fazu, rekao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama komentirajući kako je prošle godine prvi puta od 2008. godine zaustavljen pad broja transakcija nekretnina, a tržište napokon pokazalo znakove oporavka.

Raste optimizam tržišta ali uz oprez

Tržište se još više polarizira. Raste interes za manjim brojem nekretnina dok u većini Hrvatske cijene i dalje padaju.

Pojedine mikrolokacije bilježe rast cijena novogradnje, što je rezultiralo i malim porastom cijena starogradnje. Zaustavljen je i pad plasiranih stambenih kredita, a više je i novih projekata.

Postoji veliko zanimanje za investiranje u Hrvatsku ali je mala realizacija.

Za sada se realiziraju već gotovi projekti koji ostvaruju prihod sa godišnjim prihodom od minimalno 6,5 % od uloženog.

Stručnjaci ističu kako nedostaju projekti za građane srednjeg staleža, a investitori su pozvani da prije svakog projekta naprave dobar plan, ispitaju tržište i konzultiraju se sa strukom.

Skorašnje subvencioniranje stambenih kredita je neadekvatna zamjena za ukidanje porezne olakšice pri kupnji nekretnine, koja je usput usporila tržište jer su brojni kupci odlučili pričekati subvencije, a upitno je hoće li ih dobiti.

Istaknuto je da porez na nekretnine u trenutnoj gospodarskoj situaciji i na ovakvom tržištu nekretnina ne bi trebalo uvoditi, naročito zato što će jedinice lokalne samouprave prihod od tog poreza moći trošiti kako god žele, dok se dosadašnja komunalna naknada koristila isključivo namjenski.

Drugi razlog za neopravdanost poreza je nesređeno stanje zemljišnih knjiga i neusklađen katastar, a moglo se i čuti da je jedinicama lokalne samouprave dano previše slobode pri odlučivanju o vrijednosti boda i koeficijentima za izračun porezne osnovice.

U agencijama za nekretnine smatraju da to gradovima i općinama ostavlja prostor za manipulaciju i podizanje poreza iz godine u godinu, ovisno o tome koliki im je proračunski manjak. Naime, visina poreza na nekretnine ovisit će o kvadraturi, zoni, namjeni, starosti i stanju nekretnine.

Profesor Josip Tica s Ekonomskog fakulteta smatra da nitko od gradskih, županijskih ili parlamentarnih zastupnika neće dići ruku za previsoku poreznu stopu jer bi to značilo konsekvence na izborima.

- Donosimo porez jer ga drugi imaju, Hrvatska zapravo želi biti pomodna u fiskalnom smislu. Ali, nejasno je s kojim ga ciljem donosimo. Najvažnija je funkcija poreza da se izbjegne porezna invazija u oporezivanju poreznog dohotka od iznajmljivanja, jer je u zemlji kao što je Hrvatska nemoguće identificirati sve koji zarađuju od rente - rekao je Tica i dodao kako nije važno kako će se porez zvati, nego ima li demokratske kontrole nad odlukama o njegovoj stopi i koliko će ona iznositi te ispunjava li ekonomske ciljeve.

Prema agencijama, trebao se limitirati ukupan iznos mogućeg godišnjeg iznosa poreza u odnosu na vrijednost nekretnine, ili uvesti porez na cjelokupnu imovinu.

Kada su u pitanju građevinska renta i doprinos za građenje komunalne infrastrukture, Tica je pojasnio kako je došlo do katastrofalno iskomunicirane odluke prema javnosti, ali je koncept jasan: ako se gradi u centru grada gdje postoji infrastruktura porezno je opterećenje manje, a ako se gradi “u pustinji” doprinos je nešto veći.

Izvor: Jutarnji list
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.