Propisi
Savjeti

Nastavlja se pad cijena nekretnina u Hrvatskoj i u 2016.g.

19.10.2016
Nastavlja se pad cijena nekretnina u Hrvatskoj i u 2016.g.
Iako se tržište nekretnina u Hrvatskoj ipak pokrenulo to nije bilo dovoljno da bi se promijenio i negativni trend pada realiziranih cijena. Cijene na godišnjoj razini padaju već 8 godina zaredom a tako će se prema podacima Burze nekretnina taj trend nastaviti i u 2016 godini.
Iako se od prošle godine tijekom ljetnih mjeseci prvi puta pojavio pozitivan predznak, to ipak nije dovoljno da na kraju godine upišemo porast cijene.
Stabilizacija tržišta nekretnina u Hrvatskoj je više odraz vanjskih okolnosti nego unutarnjeg oporavka. Cijene nekretnina su na dnu i u većini Hrvatske su ispod cijene proizvodnje m2 i to se neće još neko vrijeme mijenjati. Sa nedostatkom drugog stabilnog ulagačkog potencijala, nekretnine u Hrvatskoj su postale interesantnije ulagačima. Kamate na štednju su sve niže i niže, a ako ste vlasnik nekretnine u turističkim područjima možete ostvariti povrat na uloženo u visini od 7% godišnje. Pozitivni trendovi se događaju u gradovima i to posebno u naša dva najveća grada Zagrebu i Splitu koji obaraju rekorde turističke posječenosti. To je rezultiralo povećanim interesom za ulaganje u turističke nekretnine ali isključivo na određenim lokacijama, pa je pad cijena zaustavljen ali samo na manjem području Hrvatske. Dojam je ipak da se je tržište pokrenulo, jer osim interesa za turističkim i stambenim nekretninama postoji potražnja i za određenim vrstama poslovnih nekretnina. Transakcije se obavljaju po nižim cijenama, ali su se počele događati. Pomaci su mali ali ulijevaju optimizam

Autor: Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.