Propisi
Savjeti

Tržište nekretnina malo živnulo, ali u nekim dijelovima zemlje gotovo zamrlo

30.11.2017
Tržište nekretnina malo živnulo, ali u nekim dijelovima zemlje gotovo zamrlo
Tradicionalni 28. nekretninski forum u organizaciji strukovnog udruženja Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu je okupio više od 400 predstavnika agencija za posredovanje nekretninama.

Tržište nekretnina u dijelu Hrvatske je malo živnulo, ali u nekim dijelovima zemlje gotovo je zamrlo i teško je očekivati poboljšanje, istaknuo je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović.

Najveći pomaci vidljivi su na obali, što je velikim dijelom potaknuto turizmom, no s druge strane u dijelovima Slavonije, Like, pa i u okolici Zagreba gotovo se ništa ne prodaje, kupuje niti gradi. Veću potražnju ne prati zančajniji rast cijena nekretnina, a tržište je obilježeno izrazitim razlikama u cijeni između Zagreba, obale i unutrašnjosti.

Cijene su u nekim dijelovima zemlje padale niz godina, pa su se sad malo zaustavile, negdje malo porasle, a negdje i dalje padaju i smanjuje se broj transakcija, pogotovo tamo gdje nema značajnije gospodarske aktivnosti, naglasio je Ranilović.

Problem s neusklađenim zemljišnim knjigama i katastrom kaže da nije veliki problem u praksi kada se nešto kupuje i prodaje, ali da je i dalje velik problem u većim transakcijama i investicijama, jer to usporava procese.

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir, ocijenio je situaciju sa zemljišnim knjigama poražavajućom, te da je od 3.500 katastarskih općina u Hrvatskoj tek 173 je usklađeno, što je oko 3 posto. Osnovana je radna skupina u kojoj sudjeluje i Ministarstvo pravosuđa, u proceduri je i izmjena zakona o katastru, a mijenjaju se i procedure, kao i zakon o zemljišnim knjigama.

Potpredsjednik HGK Josip Zaher svim je agentima poželio sreću u poslu, vjerujući da će im više posla donijeti porast broja izdanih građevnih dozvola ove godine za 25 posto, vrijednosti radova za oko 18 posto te broja stanova po izdanim građevinskim dozvolama za 28 posto u odnosu na lanjskih devet mjeseci.

Izvor: vecernji.hr
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.