Propisi
Savjeti

Cijene stambenih nekretnina u prosjeku su porasle znatno više nego cijene najmova

14.01.2021
... U proteklih desetak godina cijene stambenih nekretnina na razini Europske unije u prosjeku su porasle znatno više nego cijene najmova, a to je bio slučaj i u Hrvatskoj. Prema usporednom pregledu koji je ovog četvrtka objavio Eurostat, u razdoblju od 2010. do kraja trećeg tromjesečja prošle godine najamnine su porasle za prosječno 14,6 posto, dok su cijene stanova i kuća povećane 26,8 posto. Podaci za Hrvatsku pokazuju također nešto jači porast cijena stambenih nekretina nego najmova u tom razdoblju, ali je ukupno umjereniji (približno 18 prema 12 posto), što je dijelom objašnjivo kasnijim početkom rastućeg trenda.

U središnjem statističkom uredu EU ističu kako su se rente i cijene stambenih nekretnina tijekom 2010. i 2011. kretale ujednačenim tempom, no od trećeg kvartala 2011. putevi su im se razišli. Dok najamnine otada bilježe više-manje neprekinut rast, cijene kuća u tom su razdoblju imale značajne oscilacije; najprije su do prvog kvartala 2013. prošle nagli pad, potom su do kraja 2014. uglavnom bile stabilne, a s početkom 2015. je uslijedio nagli rast cijena, znatno brži nego kod najamnina.

Unutar unije lani je obrazac bržeg 10-godišnjeg rasta cijena stambenih nekretnina nego renti slijedilo 16 država članica. Cijene nekretnina povećale su se u 23 članice, a smanjile u četiri, pri čemu su najviše porasle u Estoniji, u kojoj su više nego udvostručene (+105,1 posto), zatim u Mađarskoj (+92%) te Luksemburgu, Latviji i Austriji s povećanjima između 80 i 90 posto. Nasuprot tome, lani su prosječne cijene kuća bile niže nego prije deset godina samo u četiri članice, pri čemu je padom od 30-ak posto prednjačila Grčka. Dvoznamenkast pad pripisuje se još Italiji (-15,5%), dok su na Cipru i u Španjolskoj niže 7,7 odnosno 4,5 posto.

Kod najamnina je obrazac u tih deset godina bio drugačiji. Zaključno s krajem lanjskog rujna cijene su im porasle u 25 država EU-a, a smanjile se u dvije. Pritom su u Estoniji i Litvi više nego udvostručene, a za gotovo dvije trećine (62%) porasle su i u Irskoj.

Izvor: poslovni.hr
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.