Propisi
Savjeti

Zagrepčani napuštaju centar grada, traže se zemljišta i kuće na periferiji

21.09.2020
... Tijekom karantene, kada je gospodarstvo bilo zaključano, tržište nekretnina gotovo je stalo. Nakon otvaranja – zanimanje za nekretninama u Hrvatskoj opet raste.

Stanje na tržištu kod nas sada bi se, kažu upućeni, moglo opisati kao gotovo normalno, s obzirom na to da je potražnja poprilična, dok je istodobno u ponudi znatno manje kvalitetnih nekretnina nego što se traži. Uz Zagreb su Rijeka, Osijek, Split, Pula i Zadar gradovi u kojima se u posljednje vrijeme najviše pretraživala ponuda stanova za prodaju.

Dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Borislav Vujović rekao je za HRT da su nekretnine u centru Zagreba postale neatraktivne zbog potresa.
Istaknuo je da je atraktivna lokacija zgrada, ali ne i one same. Vujović je kazao da je oko 500 eura niža tražena cijena nego što je bila prije 15. ožujka.

“S tim treba uzeti u obzir da je novijim zgradama u centru cijena stabilna te su atraktivnije nego što su bile ranije. Cijena im i raste, ali s obzirom na to da ih je manje, ne utječu na cijene u centru”, naglasio je.

Vujović je dodao da ljudi koji su preživjeli potres u Zagrebu žele ići izvan grada te traže zemljišta da sami naprave kvalitetne i sigurne kuće.
Naglasio je da je i koronavirus utjecao na odlazak iz samog centra Zagreba. “Povećan je interes za perifernim lokacijama te za kućama i zemljištima na takvim lokacijama”, rekao je Borislav Vujović.

Istaknuo je da cijena na tim lokacijama nije toliko narasla koliko se sada zemljišta i kuće prodaju na njima. “Promet kuća je bio puno manji nego što je danas. Ipak se danas situacija promijenila”, poručio je.

Što se tiče obale, rekao je da je veliki interes stranaca za kupnjom nekretnina. “Ove godine je apsolutno bilo potražnje, dolaze naši tradicionalni kupci Slovenci, Austrijanci i Nijemci i traže nekretnine”, rekao je.
Dodao je da bi oni koji mogu iskoristiti subvencioniranje kredita preko APN-a to trebali iskoristiti. Naglasio je da je sada drugačija situacija nego 2008. jer imamo povijesno niske kamate na štednju te na kredite. “Teško je uspoređivati situaciju onda i sada”, poručio je.

Izvor. poslovni.hr
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.