Propisi
Savjeti

Nekretninski boom: građevinari dobili dozvole za 11.641 novi stan

10.12.2019
... Cijene nekretnina rastu, a taj nekretninski boom inspirirao je građevinare na nove projekte. Izdane građevinske dozvole najavljuju gradnju čak 11.641 novog stana koji bi na tržište mogli doći u iduće dvije godine. Gradnja stanova najpopularnija je, ali nosi nešto više od polovice ukupnog broja izdanih dozvola. Naime, u deset mjeseci 2019. godine izdano je 8282 građevinskih dozvola, a predviđeno je čak 28,5 milijardi kuna vrijednih radova, dok se na stambene zgrade odnosi 4378 tih dozvola.

Zabilježen je rast izdanih građevinskih dozvola u deset mjeseci ove godine i to za gotovo šest posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Vrijednost radova za gotovo četvrtinu je veća nego u istom razdoblju godinu prije, a većinom se odnosi na novogradnju u zgradarstvu. Razina investicija izražena kroz građevinske dozvole dosegnula je iznos iz cijele 2018. godine pa se očekuje da će rezultat na kraju 2019. biti osjetno bolji nego lani. Lani je, primjerice, završeno 10 tisuća novih stanova, pri čemu je većina njih izgrađena u gradovima, ali je jedna trećina plasirana i u manja naselja.

Detaljnija statistika pokazuje da je uglavnom riječ o kućama s obzirom na to da se lani u Hrvatskoj izgradilo mnogo više velikih stanova nego onih jednosobnih. Tako se, primjerice, lani na tržištu našlo 1470 velikih stanova, čija je prosječna kvadratura bila veća od 190 četvornih metara, a tek 1400 manjih stanova s prosječnom kvadraturom od 40 kvadrata.
Uz niske kamatne stope na stambene kredite te državnu subvenciju za kupnju prve nekretnine rješavanje stambenog pitanja postalo je pristupačnije, ali ponovno se na tržištu stvara balon koji bi mogao puknuti jer je količina stanova koja se stavlja na tržište u dvije godine narasla 30 posto, pri čemu se povećala i površina prosječnog stana.

Grade se i poslovne zgrade i hoteli, pokazuje Državni zavod za statistiku koji navodi da su izdane 1123 dozvole za nestambene zgrade. Gradit će se hoteli, trgovački prostori i uredi, ali u prosjeku nije riječ o velikim objektima. Lani se pak izgradio rekordan broj hotela, čak 149, ali s prosječnom površinom od 833 četvorna metra, što znači da je uglavnom riječ o obiteljskim hotelima i nekoliko većih projekata. Oko 40 uredskih zgrada pojavilo se na tržištu, ali i dvjestotinjak industrijskih postrojenja. Cijene su znatno narasle u prvom polugodištu, ali DZS-ova statistika navodi da je prosječna realizirana cijena četvornog metra stana bila manja od 12 tisuća kuna, dok je po njihovu izračunu trošak gradnje bio samo 6900 kuna. Stručnjaci očekuju da će cijene stanova nastaviti rasti sve dok je na snazi politika jeftinog novca te dok rastu primanja građana, a dok cijene budu rasle, rast će i povjerenje građevinara i investitora da je izgradnja novih stanova najbolje ulaganje.


Izvor: Večernji list
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.