Propisi
Savjeti

Zbunjujuće cijene poljoprivrednih zemljišta

13.09.2019
... Tragom informacija o značajnim razlikama u cijenama poljoprivrednih zemljišta (naročito na Jadranu i otocima) krenuli smo istraživati razloge tih oscilacija. Kao primjer smo uzeli cijene poljoprivrednih zemljišta na otoku Braču te došli do sljedećih zaključaka.
U ponudi agencija za posredovanje u prometu nekretnina nalazi se značajan broj poljoprivrednih zemljišta koja se nude na prodaju. Analizirajući ponudu te razgovarajući sa samim posrednicima konstatirali smo da se na tržištu nude različite veličine zemljišta koje se razlikuju po atraktivnosti i pristupnosti lokacije, kvaliteti tla, zasađenosti kulturama, stupnju postojanja ili dostupnosti infrastrukture te mogućnostima izgradnje gospodarskih objekata.
Uz uvijek prisutne nerealne apetite pojedinih vlasnika, utvrdili smo da se kupoprodaje najčešće događaju u okvirima između 20 do čak 50% niže cijene od onih koje u početku traže vlasnici. Tu treba jasno razlučiti tko zaista želi prodati, a tko je oglasio nekretninu po nekoj zaista nerealnoj cijeni pa ako se netko upeca...
Najviše cijene postižu poljoprivredne parcele koje su uz samo more, imaju pristupnu cestu, infrastruktura (struja, voda) se nalaze na samom terenu ili su vrlo blizu, te je urbanističkim planom predviđena izgradnja građevine gospodarske namjene. Ako se na takvom zemljištu nalazi i zasađena kultura (obično vinogradi ili maslinici) postignuta cijena se kreće oko 7 pa čak do 10 eura po metru kvadratnom. Treba imati na umu da se tu radi uglavnom o većim parcelama površine preko 30.000m2.
U nekom srednjem razredu cijena nalaze se parcele koje nisu uz more ili u neposrednoj blizini ali imaju prilaznu cestu, voda i struja su tu ili u neposrednoj blizini, posađena su (većinom maslinici u rodu) na plodnoj zemlji te se potencijalno (zbog veličine) mogu zatražiti izmjene i dopune prostornog plana (što može potrajati godinama) te eventualno podnijeti zahtjev za izgradnju objekta gospodarske namjene. Postignute cijene takvih zemljišta kreću se oko 3 do 5 eura po metru kvadratnom.
Nešto nižu cijenu (2-3 eur/m2) postižu poljoprivredna zemljišta sa plodnim tlom, nekultivirana ili tek posađena višegodišnjim nasadima sa pristupnim putem i uglavnom bez priključka struje ili vode u blizini.
Posljednju kategoriju čine zemljišta različitih veličina koje uglavnom nemaju riješene pristupne putove (njihova realizacija je zahtjevna i vremenski i/ili financijski), daleko su od priključaka struje i vode i uglavnom se radi o miješanom, pretežito stjenovitom tlu. Takve parcele se rijetko prodaju po više od 1 eur po metru kvadratnom.

Burza nekretnina
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.