Propisi
Savjeti

Pad prometa nekretnina u Zagrebu

23.09.2023
logo Ono o čemu se dosad samo pričalo kroz osjećaj i iskustvo onih koji rade na tržištu nekretnina, sad je i potvrđeno - došlo je do pada prometa nekretninama u Zagrebu.

Temeljeno na podacima porezne uprave promet stambenim nekretninama u glavnom gradu je pao 23 posto ako se uspoređuje prvo polugodište 2023. s prvim polugodištem prošle godine, potvrdio nam je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, te direktor agencije Kastel nekretnine. Ukupno promet svim vrstama nekretnina u Zagrebu je pao 20 posto.

U prvom polugodištu lani ukupno je prodan 5731 stan dok je u prvoj polovici ove godine prodano 4440 stanova. To je očekivana posljedica svih faktora koji su utjecali na tržište nekretnina u Hrvatskoj. Prije svega prvi je uzrok je rast kamatnih stopa u Eurozoni kako bi se usporila inflacija što dovodi do smanjene potražnje - smatra Ranilović.

Već početkom godine, dodaje Ranilović, došlo je do bitnog usporavanja tržišta u Njemačkoj i drugim državama EU. Drugi i ne manje bitan razlog padu prometa je nerealni rast cijena većine nekretnina, posebno onih rabljenih.

Svjedoci smo da se za pojedine nekretnine traži cijena koja nikad nije bila realizirana kod sličnih nekretnina. Kako se u javnosti ističu uglavnom tražene cijene, tako i vlasnici nekretnina svoje želje projiciraju u traženi iznos. Razlika između tražene i realizirane cijene već u praksi uglavnom doseže 15 posto - kaže.

Da će se ova situacija dogoditi bilo je najava stručnjaka iz sektora trgovaca nekretninama, iako to mnogi još ne žele prihvatiti.

- Gospodarstvo se kreće u ciklusima pa tako i tržište nekretnina, tako da uvijek dolazi do promjena koje su gotovo u pravilnom ritmu od 7 - 8 godina. Tržište nekretnina ne može vječno padati, ali ni rasti. Događaju se ispuhivanja kako bi tržište uopće moglo funkcionirati - objašnjava D. Ranilović.

Ipak, ne očekuju krizu poput one iz 2008. godine, ali sigurno je, dodaje, da pad prometa najavljuje u bližoj perspektivi i korekciju cijena.

- Naravno, za sve nekretnine neće vrijediti ista pravila, ali rabljene nekretnine će se svakako korigirati, a i neke novogradnje neće moći dobivati cijene koje su investitori zamislili. Ne bi to nazivali razlogom za uzbunu, ali svakako trebamo shvatiti ove podatke o padu broja transakcija kao ozbiljno upozorenje da se promjena na tržištu mora dogoditi i da vlasnici nekretninama usklade tražene cijene s realnim stanjem - zaključuje Ranilović.

Pad je zabilježen i kod drugih vrsta nekretnina poslovi prostori za 19 posto, obiteljske kuće za 18 posto, te građevinska zemljišta za 4 posto.

Izvor: jutarnji.hr
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.