Propisi
Savjeti

Prekretnica na tržištu nekretnina u Zagrebu - cijene blago počele padati

07.07.2023
logo Zagrebački stanovi i kuće su se od siječnja do kraja ožujka ove godine prodavali 0,3 posto jeftinije nego što im je bila cijena od listopada do kraja prosinca 2022. godine. Nije puno, ali sugerira da je zaustavljen rast cijena, a taj mali pomak mogao bi upućivati na početak ozbiljnijeg hlađenja domaćeg tržišta nekretnina. Simboličan pad registriran je u razdoblju u kojem su mnogi aktivno tražili stanove kako bi se prijavili na posljednji državni natječaj za subvencionirane kredite. Državnom APN-u se na kraju javilo više od 5,5 tisuća zainteresiranih kupaca, što je rekordan broj prijavljenih.

Zagreb se tako s prvim padom na kvartalnoj razini, ali i dalje osjetno većim cijenama u odnosu na one otprije godinu dana (skoro 15 posto), priključio europskom trendu, jer cijene nekretnina unutar Europske unije padaju drugo tromjesečje zaredom. Novi stambeni krediti više nisu jeftini pa je skup kapital u kombinaciji s pregrijanim tržištem ohladio potencijalne kupce. Cijene nekretnina gotovo su svuda eksplodirale te ih mladi ljudi nemaju čime kupovati ne samo u Hrvatskoj, nego i drugdje, u Njemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Finskoj, Nizozemskoj, što su sve zemlje u kojima su stambeni kvadrati od lani pojeftinili i do sedam posto.

Uspoređuju li se cijene stambenih nekretnina u prvom tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine, Hrvatska je s prosječnom stopom rasta na godišnjoj razini od 14 posto europski rekorder, dok se drugdje nekretninski baloni brže ispuhuju. Dvoznamenkastu stopu rasta bilježi još samo Litva, u mnogim drugim državama sudionici su se povukli s tržišta i čekaju rasplet. U Italiji i Češkoj su tako cijene samo jedan posto veće nego lani, Austriji 2,6 posto, no Slovenija je na blizu devet posto. Cijene stanova su u proteklom desetljeću rasle nekoliko puta puta brže od plaća, tako da je dostupnost nekretnina u Europi pala svugdje osim u Grčkoj, Italiji i na Cipru.

Istovremeno je s padom cijena prodanih nekretnina u velikim europskim središtima došlo do poskupljenja stanarina za oko tri posto na godišnjoj razini. U Zagrebu su se cijene stanova udvostručile od 2015. godine, a snažan skok tržišta se na neki način poklopio s početkom subvencija na kredite 2017. godine, procvatom iznajmljivanja stanova turistima i izostankom zarade na svim drugim ulaganjima, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

izvor:tportal.hr
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.