BN Komentar16.2.2018.

BN indeks je u 2017. godini narastao za 2,45%.
BN indeks je i dalje u rastu i to već 4 mjeseca zaredom. Unatoč povećanju potražnje samo za određenim vrstama nekretnina na određenim lokacijama, ipak možemo utvrditi prosječan rast realiziranih vrijednosti pri prodaji nekretnina.
Treba ukazati da se rast cijena nekretnina ne događa na cijelom teritoriju Republike Hrvatske te da unatoč iskazanom prosječnom rastu u pojedinim dijelovima zemlje cijene još uvijek padaju kao i broj transakcija. U tom smislu možemo reći da dolazi do sve veće polarizacije tržišta.
Grad Zagreb bilježi rast, ali isto tako ne za sve nekretnine i sva područja.
Želimo naglasiti da treba biti vrlo pažljiv i stručan u procjeni vrijednosti nekretnina koje se stavljaju na tržište, kako ne bi doško do pojave cjenovnog balona, a koji bi u tom slučaju mogao usporiti rast tržišta nekretnina.

BN Index

BN indeks je jedinstveni indeks koji prati kretanja cijena stambenih nekretnina na području Republike Hrvatske. BN indeks se temelji na podacima postignutih cijena tipičnih nekretnina na tipičnim lokacijama iz baze Burze nekretnina. BN indeks se objavljuje jednom mjesečno.

BN indexs graf 201709

BN indeks 01/2018

179,6

Promjena u odnosu na prošli mjesec

0.42%

Promjena u odnosu na godinu dana

3,03%

U odnosu na početak godine

0,42%

Tražene i postignute cijene

Graf pokazuje kretanje traženih i postignutih cijena, od 1997.-2015.g., u HR za stanogradnju

Tražene i postignute cijene legenda
 

Prosječno postignute cijene

Graf prikazuje odnos između realiziranih cijena stambenih nekretnina za Grad Zagreb, Jadran i cijelu Hrvatsku, a na temelju podataka iz baze Burze nekretnina.

Prosječno postignute cijene legenda

Barometar cijena

Barometar cijena pokazuje kretanje cijena stambenih nekretnina na tjednoj bazi, temeljeno na podacima iz baze Burze nekretnina.

Prosječna cijena (EUR/m2)
Hrvatska Zagreb Obala Ostalo
0 0 0 0