BN Komentar3.7.2018.

BN indeks je u zadnjem mjesecu narastao za 0,14%.
BN indeks je u prethodnih godinu dana narastao za skoro 4,5 % - i dalje je u rastu koji ipak usporava posljednjih mjeseci, odnosno rast je bitno usporen u odnosu na početak godine. Optimizam vlasnika i povećana potražnja za stanovima nisu bili dugog vijeka. Cijena stanova je rasla ponajviše u novogradnji te je time porasla cijena u rabljenim nekretninama.
Povećanjem cijene je oslabila i potražnja, a i smanjio se broj transakcija. Situaciju je svakako otežala i najava državnih subvencija na kredite za kupnju stanova. Odluke o kupnji su se odgodile za jesen, u nadi za kupca da će upravo oni biti obuhvaćeni subvencijom.
Očito je da subvencije ne privlače u većem broju nove kupce, već samo daju mogućnost uštede onima koji su se već odlučili za kupnju. Za odluku o kupnji nekretnine treba puno više od navedenih subvencija. Očekuje se i daljnji rast cijena ali za bitno manji postotak. Rast cijena će biti prisutan samo za određene nekretnine na određenim lokacijama, kao što je to pravilo zadnje dvije godine.
Stabilniji, ali isto tako i usporen rast zabilježit će priobalje uz veliku podršku stranih kupaca.
Očekujemo opet smanjen broj transakcija na tržištu.

BN Index

BN indeks je jedinstveni indeks koji prati kretanja cijena stambenih nekretnina na području Republike Hrvatske. BN indeks se temelji na podacima postignutih cijena tipičnih nekretnina na tipičnim lokacijama iz baze Burze nekretnina. BN indeks se objavljuje jednom mjesečno.

BN indexs graf 2018 07

BN indeks 06/2018

182,1

Promjena u odnosu na prošli mjesec

0,14%

Promjena u odnosu na godinu dana

4,46%

U odnosu na početak godine

1,97%

Tražene i postignute cijene

Graf pokazuje kretanje traženih i postignutih cijena, od 1997.-2015.g., u HR za stanogradnju

Tražene i postignute cijene legenda
 

Prosječno postignute cijene

Graf prikazuje odnos između realiziranih cijena stambenih nekretnina za Grad Zagreb, Jadran i cijelu Hrvatsku, a na temelju podataka iz baze Burze nekretnina.

Prosječno postignute cijene legenda

Barometar cijena

Barometar cijena pokazuje kretanje cijena stambenih nekretnina na tjednoj bazi, temeljeno na podacima iz baze Burze nekretnina.

Prosječna cijena (EUR/m2)
Hrvatska Zagreb Obala Ostalo
0 0 0 0